Με αφορμή την εξαγγελία δημιουργίας δύο θαλάσσιων πάρκων

του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου, συγγραφέα, αρχιτέκτονα.

Εξήγγειλε η κυβέρνηση την δημιουργία δύο  θαλάσσιων πάρκων, ένα στο Ιόνιο- το άλλο στο Αιγαίο.Μέχρις εδώ ουδέν μεμπτόν, η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) «δικαιούται». Υποτίμησε όμως τις -σταθερές, διαχρονικές- διαθέσεις της γείτονος εναντίον της χώρας μας..

 Η Τουρκία αντέδρασε δηλώνοντας ότι «δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο», δηλώσεις δυσανόλογες των όποιων «συνεπειών» από τη δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο.Με αφορμή το πάρκο, η Άγκυρα επανέφερε όλες τις διεκδικήσεις της σε βάρος της κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας: αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν παραχωρηθεί στη χώρα μας με τις συνθήκες, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς.Επιστροφή στις «Γκρίζες ζώνες»( που λανσαρίστηκαν μετά την κρίση στα Ίμια, το 1996, επί Σημίτη)

Η κυβέρνηση, στον «αυτόματο πιλότο» όσον αφορά τα ελληνο-τουρκικά (και όχι μόνον) εξεπλάγει με την συμπεριφορά της Τουρκίας, με την αφορμή αυτή. Βρέθηκε (ξανά) μπροστά στην Άγκυρα που δηλώνει διεθνώς και επισήμως ότι η Τουρκία είναι συνιδιοκτήτρια και συνδιαχειρίστρια του Αιγαίου, μέσα στο FIR Αθηνών, σε θάλασσα ξηρά και αέρα.

– Τα λέμε , τα ξαναλέμε:

Η εθελοτυφλούσα κυβέρνηση γνωρίζει -αν και το αποκρύβει- ότι η Τουρκία το διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων της «ελληνοτουρκικής καλοκαιρίας», σε πολιτικό, νομικό και κυρίως επιχειρησιακό επίπεδο, στιγμή δεν δημιούργησε αμφιβολία ότι βασικός στόχος της είναι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Το επιβεβαιώνει μάλιστα σχεδόν σε καθημερινή βάση, με συνεχείς αεροναυτικές ασκήσεις της με τη χρήση των UAVs, τα οποία οργώνουν ελευθέρως, καταπατούν και αμφισβητούν διεθνώς περιοχές ελληνικής κυριαρχίας από τη Θάσο μέχρι το Καστελόριζο και αντιστρόφως, με την Ελληνική κυβέρνηση απλώς να καθησυχάζει.

 «Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν έχει καμιά δικαιολογία για το βαρύ ατόπημα και την αδυναμία της να μην έχει ακόμα αποστομώσει πολιτικά και νομικά τη διεθνή καταγγελία της Τουρκίας στον ΟΗΕ από το 2021, ότι νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, που δεν έχουν αποδοθεί με τις συνθήκες στη Ελλάδα, δεν της ανήκουν (υπονοώντας σαφώς ότι αυτές υπόκεινται σε μοιρασιά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας). Η ελληνική απαντητική επιστολή στον ΟΗΕ, ότι νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα με τις συνθήκες, στερείται σοβαρότητας, και τούτο διότι στις συνθήκες ούτε αναγράφονται ούτε κατονομάζονται νησίδες και βραχονησίδες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλέον υπόλογη, γιατί δεν έχει ακόμα εργαστεί σοβαρά και λεπτομερώς για να αποδείξει την ελληνικότητα των νησίδων και των βραχονησίδων, ανατρέχοντας σε άλλες διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες με την υπογραφή της Τουρκίας.» (Κύρα Αδάμ).

Έτσι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία στις 13 Μάϊου, δεν θα είναι ανέφελη, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπερασπιστεί την ελληνικότητα των νήσων, νησίδων και βραχονησίδων.

Το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (αντί να ασχολούνται αποκλειστικά με την μεγέθυνση των εκλογικών τους επιδόσεων, ενόψει Ευρωεκλογών).

Όσον αφορά τον Λαϊκό παράγοντα, όλους εμάς, μπροστά στην μόνιμη – διαχρονική απειλή κατά της Χώρας μας: 

Χρειαζόμαστε: Εγρήγορση, υψηλό φρόνημα, «Εθνική- Λαϊκή Ενότητα».

Σχολιάστε