Κριτική – Κοινωνία και Ανθρώπινη Ταυτότητα : Ο Δημοσθένης Κούρτοβικ στις «Αντιθέσεις»

Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες κριτικούς της Λογοτεχνίας και του Κινηματογράφου, συγγραφέας και Ανθρωπολόγος, ο Δημοσθένης Κούρτοβικ, σε μια συνέντευξη που υπόσχεται να ανοίξει κύκλο συζητήσεων για όλες τις ηλικίες.

– Η 28η Οκτωβρίου μέσα από την λογοτεχνία της γενιάς του πολέμου και την σύγχρονη λογοτεχνία

-Πως περιγράφει την συμπόρευση της ελληνικής λογοτεχνίας αλλά και του κινηματογράφου, με όλες τις δομικές αλλαγές στη ελληνική κοινωνία και παγκόσμια τα τελευταία 47 χρόνια.

-Τι λέει για το ρόλο της κριτικής και των κριτικών από την λογοτεχνία μέχρι την δημόσια σφαίρα , την πολιτική και τα ΜΜΕ.

– Η διελκυστίνδα μεταξύ παγκοσμιοποίησης και ομογενοποίησης και εθνικού αναχωρητισμού, η στροφή στις τοπικές ταυτότητες και το αίτημα για «πατρίδες» με κοινωνίες σχέσεων και όχι αγορών

– Το ορατό παρόν και μέλλον της δυστοπίας και το αντικλείδι διαφυγής από τον στείρο ορθολογισμό, στη λογική με ευαισθησία και ενσυναίσθηση

-Τι καταθέτει ο Δημοσθένης Κούρτοβικ για την Ελληνική Γλώσσα , την σύγχρονη μετατόπιση της και την αφαιρετική με ξένες γρήγορες ορολογίες γλώσσα που χρησιμοποιούν οι νέοι

– Γιατί υποστηρίζει ότι υπάρχει το πρόβλημα της γενικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, που την καθορίζουν η παραγωγική δομή της χώρας, οι αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, η απουσία ουσιαστικής μέριμνας για τον πολιτισμό, αλλά και η κυριαρχία στο εξωτερικό τόσο κλασικιστικών όσο και γραφικών, τουριστικών στερεοτύπων για μας.

– Και ακόμη ως Ανθρωπολόγος με ειδίκευση και διδασκαλία στα Πανεπιστήμια για την εξέλιξη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, μιλάει για την «σεξουαλική λαιμαργία» της εποχής , που αποκαλύπτει «πείνα» και «αρρωστημένες σχέσεις» σε μια κοινωνική «πολιτική ορθότητα» που μπερδεύει τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στις επιλογές τους, με την ύπαρξη των φύλλων και της βιολογικής εξέλιξης .

– Τι λέει για τον αιώνα της τεχνολογικής επανάστασης και την κοινωνική ταυτότητα μέσα στο δαίδαλο της «πραγματικότητας» των δικτύων και των μέσων τους , το ρόλο της γνώσης αλλά και του εγχειρήματος ελέγχου της κριτικής σκέψης.

#krititvnadeis #antitheseis

Μάθετε περισσότερα: https://goo.gl/uxv5rG Facebook: https://goo.gl/3US22m

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s