Πολύ καλή πληροφόρηση από τον Καθηγητή της Επιστήμης των υπολογιστών και Δ/ντης Ερευνών του CNRS (Le Centre National de la Recherche Scientifique) της Γαλλίας Ιωσήφ Σηφάκη.
Με σύνεση, θεωρεί ότι οι ανθρώπινες αξίες (ατομικές και συλλογικές) είναι (και πρέπει να είναι όπως τονίζει ) πιο ψηλά από τις μηχανές και την τεχνητή νοημοσύνη. Μηχανές και τεχνητή νοημοσύνη χρειάζονται να χαρακτηρίζονται από σαφή όρια που θέτει ο αξιακός κώδικας συνοχής των κοινωνιών. Καμιά «αισιοδοξία» της προόδου δεν πρέπει να είναι πάνω από αυτές τις συλλογικές αξίες συνοχής. Παράλληλα, αποδομεί και πολλά κλισέ των αισιόδοξων «τεχνολογιστών» ( σε αναλογία και επανάληψη, των αισιόδοξων «εργατιστών» του ΄60), – όπως το ότι η αυτόνομη μηχανή στην παραγωγή ή στην γεωργία δεν θα δημιουργήσει ανεργία, επειδή θα δημιουργήσει νέα επαγγέλματα – καθώς, όπως λέει, το τελικό συνολικό αποτέλεσμα είναι ότι θα αυξήσει την ανεργία και περισσότεροι άνθρωποι θα χάνουν προοδευτικά τις δουλειές τους.
Επίσης, θεωρεί ότι ο συντονισμός μιας παγκόσμιας τεχνολογικής κοινωνίας είναι επικίνδυνος και θα εξαφάνιζε τις ιδιαιτερότητες και τους ξεχωριστούς εθνικούς πολιτισμούς, σε έναν ενιαίο χυλό!{Τεχνολογία ΜΌΝΟ με ανθρωπολογικά όρια μπορεί να είναι ωφέλιμη για τον άνθρωπο, γεγονός που θέτει αυστηρά όρια στην χαζοχαρούμενη αισιοδοξία κάθε «τεχνολάγνου» ολοκληρωτισμού, που προβάρεται ως «πρόοδος», «παραγωγή» και «δημοκρατία»!!!}
Δημήτρης Ν.Γ