Ο Φανερός δείπνος μιας ατομικιστικής ιδεολογίας

του Δημήτρη Ναπ.Γιαννάτου

Η καθιερωμένη επιδεικτική κρεατοφαγία (υπερφαγία για την ακρίβεια) που οργάνωσε η Ένωση Άθεων τη Μεγάλη Παρασκευή, φάνηκε να βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε πολλούς συμπολίτες μας, που σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να την επικροτήσουν.

Μάλιστα, μέσα στο σχιζοφρενικό νεοφιλελέδικο ψευοαντιεξουσιαστικό κόσμο τους, οι «επαναστάτες» αυτοί, μπορεί να συμπλεύσουν και με τους επικριτές του πασχαλινού σουβλίσματος του αρνιού, επειδή ο πολιτισμικός αμοραλισμός τους, θα προκρίνει την ταύτιση όλων των έμβιων όντων – οπότε δεν μπορούμε να σουβλίζουμε τ’αδέρφια μας –  άσχετα αν στην κρεατοφαγία του «Φανερού Δείπνου», θα έχουν κατασπαράξει κάμποσα επαναστατικά μπιφτέκια!!!

Ένδειξη ενός ιδεολογικού αχταρμά (καθώς καλούν και τους χορτοφάγους ), έτσι ώστε να ανήκουν και στο … mainsτream ρεύμα μιας σούπερ νάτσουραλ θρησκείας αγνών προθέσεων, ευαισθησίας και δικαιωμάτων.

Το ζήτημα δεν θα μας απασχολήσει από θεολογική άποψη, αλλά από κοινωνικοπολιτισμική. Καθώς, η τάση αυτή δεν αποτελεί γροθιά στο συντηρητικό, θρησκευτικό κατεστημένο (όπως επαίρονται αλαζονικά οι εμπνευστές του), αλλά ένδειξη ενός κοινωνικού βουλημικού και καταθλιπτικού καταναλωτισμού. Παράλληλα, υποσυνείδητα προδίδει την θλίψη για την απώλεια της ύστερης μεταπολιτευτικής εποχής, όπου η «ευτέλεια της σαρκός», αποτελούσε υπέρτατη αξία και ηδονή.  

Η Ένωση Άθεων δημιουργήθηκε, όπως λέει και το καταστατικό της, με σκοπό την «προώθηση της εκκοσμίκευσης της πολιτείας, της θρησκευτικής ελευθερίας, του ανθρωπισμού, του σκεπτικισμού, του ορθολογισμού, της κριτικής σκέψης και της αθεϊστικής οπτικής.». Εντέλει, αποτελεί μια συνιστώσα του δικαιωματικού χώρου που θεωρεί χειροπέδες οποιαδήποτε πολιτισμική παράδοση και ρίζωμα. Η πολιτική συγκυρία σαφώς τους ευνοεί εφόσον οι απόψεις τους αποτελούν κεντρική κυβερνητική πολιτική.

Από την άλλη, σε συνέντευξη μελών τους, στην ιστοσελίδα VICE, παρατηρούμε ότι παρόλο που μιλούν για το δικαίωμα στην αθεΐα, καταφέρονται σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στην ελληνική εκκλησία ενώ μιλούν για την «…την προφανή αδικία του να υπάρχουν 10.000 ναοί μόνο για ένα συγκεκριμένο θρήσκευμα και ούτε ένας για τους υπόλοιπους με αποτέλεσμα να μαζεύονται σε υπόγεια σαν κλέφτες». Αρκετά μεροληπτικοί για άθεοι και τζάμπα μάγκες, καθώς δεν διοργάνωσαν παράλληλα και κρεατοφαγία με χοιρινό, σε χώρους συνάθροισης μουσουλμάνων.

Στην αφίσα τους, μοστράρουν τον Αϊνστάιν και καμιά δεκαριά άλλες φιγούρες του Διαφωτισμού και της επιστήμης προκειμένου να δικαιώσουν την αμάθειά τους. Αϊνστάιν ίσον υπερφαγία δηλαδή και νηστεία ίσον αμάθεια! To κτηνωδέστερο όλων ήταν ότι ανάμεσα στη ζωγραφισμένα κοκορέτσια και τις σούβλες, διακρίνουμε και τον μακαρίτη αστροφυσικό Χόκινγκς, ο οποίος λόγω της ασθένειας του τρεφόταν με υγρά τροφή και κάθε άλλο θα προσυπέγραφε τη μηδενιστική αστική κοσμοπολίτικη εν τέλει λογική τους, πως επιστήμη είναι η ύβρις.

Τα σημεία αυτά δεν είναι μόνο των καιρώ, αλλά και ενδείξεις προσπάθειας εμπέδωσης της κοινωνίας του εγωισμού. Ενός κόσμου κατακυριευμένου από την παραισθησιογόνα οσμή του θεάματος και του εμπορεύματος, που πολιτικοποιεί τις ορμές, και ταυτίζει την ύλη με την χειραφέτηση. Πολύ μακριά, από την κριτική αναρχική ματιά ταινιών όπως «Το μεγάλο φαγοπότι» ή των «Τεμπέληδων της εύφορής κοιλάδας», όπου η κρεπάλη μέχρι σκασμού αποτελούσε την ένδειξη παρακμής της αστική τάξης και όχι την επαναστατική αμφισβήτησή της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s