Θυμάμαι πάντα να συζητάμε στη γειτονιά του Αγίου Παύλου και στο λαϊκό πανεπιστήμιο της πλατείας(ναι, τότε που μπορούσαμε να έχουμε χρόνο να συζητάμε) για τον κινηματογράφο και βέβαια, ιδιαίτερα, για τον δικό μας ελληνικό κινηματογράφο. Κόντρες, συμφωνίες, επικές ατάκες, γνώση για τους πρωταγωνιστές, λόγια δημώδη, λαϊκά ή κουλτουριάρικα. Φανατισμός και κατανόηση, μα πάνω απ’ολα, όμορφη ζεστή προσήλωση και σχέση σε μνήμες δυνατές…!
Μια άλλη, συζήτηση για το κινηματογράφο από περισσότερο ειδικούς, αντιγράφοντας από το youtube του antifono.gr, άλλα πρόσωπα, ίδιες λέξεις, ονόματα και μνήμη!
«Ο Κώστας Μπλάθρας και ο Νίκος Μαυρίδης συζητούν για τον ελληνικό κινηματογράφο, τους δημιουργούς, τα δραματικά πρόσωπά του, αλλά κυρίως τους πραγματικούς ανθρώπους που επιχείρησε να εκφράσει, καθώς και την κοινωνία που αποπειράθηκε να ζωγραφίσει. Εδώ πρόκειται για το πρώτο μέρος της συζήτησης όπου οι συνομιλητές διατρέχουν τα πρώτα άγνωστα στο πλατύ κοινό βήματα του ελληνικού κινηματογράφου την δεκαετία του 1930 και ακολούθως την ραγδαία μεταπολεμική ανάπτυξή του κατά τις δεκαετίες του 50΄, 60΄και 70΄. Βιομηχανία και τέχνη του ελληνικού κινηματογράφου αναλύονται παράλληλα και η συζήτηση εγκύπτει στις αθέατες πλευρές αυτής της συμβίωσης μέχρι την δεκαετία του 1980″. (από το απόκομμα του Αντιφώνου).
Δημήτρης Ναπ.Γ