Η «αριστερά» χωρίς τον άνθρωπο…και ο δάσκαλος με τα λάθη του!

αρχείο λήψης

Συνοικία Αγίου Παύλου, μέσα δεκαετίας του ΄80! Συζητώντας με φίλους! Οι περισσότεροι βουτάγαμε στα νερά μιας νεφελώδους αριστεροσύνης, με σιγουριά ή αναζήτηση. Λόγω λήξης της σχολικής περιόδου, το θέμα μπήκε δυναμικά και με πόλωση, όπως όλα τα θέματα τότε!  «Πότε θα βγει ένα ρομπότ ή ένας υπολογιστής που θα μας βαθμολογεί, χωρίς να κάνει λάθη, αντικειμενικά, ρε π@@@@η μου;» έλεγαν οι μεν! «Δεν κατάλαβα; εγώ προτιμώ να με βαθμολογεί ένας άνθρωπος κι ας κάνει λάθη!», είπαμε εμείς οι ..δε!

Η τεχνολογική θρησκεία και το ατομικιστικό πνεύμα της εγγενούς στρεβλής κατάληξης του «Διαφωτισμού», πότισε την ιδεολογία μιας αριστεράς που συνάντησε την νεοφιλελεύθερη δεξιά. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οι ανθρώπινες ιδιότητες ή τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου όντος να πρέπει να σβήσουν μπροστά σε ένα δήθεν «κομμουνιστικό» όραμα απελευθέρωσής του. Κάτι σαν απελευθέρωση για τον άνθρωπο, χωρίς τον άνθρωπο! Η εποχή του «ευνουχισμένου» μετανθρώπου, προβάλλεται ως η νέα ιδεολογία της «επανάστασης», δείχνοντας, έτσι, και την παρακμή και την ενσωμάτωση των οραμάτων μιας κάποιας αριστεράς!

Άλλωστε, όπως έχουμε ξαναπεί : «Τι «αριστερό» και «προοδευτικό» θα είχε μια ανάπτυξη που έφτιαχνε τον άνθρωπο-ανταλλακτικό, επειδή τον δημιούργησε ένας «αριστερός και «προοδευτικός» επιστήμονας του κόμματος της εργατικής τάξης (λέμε τώρα);  Σ’αυτό το σταυροδρόμι της ιστορίας η οντολογική έξοδος από τηνimagesCAR3HTMJ κρίση θα είναι είτε τεχνολογική/τεχνοκρατική  είτε κοινωνική, με την επιλεκτική χρήση της τεχνολογίας. Είτε μια  λύση από τον κόσμο του εμπορεύματος,της διαρκούς επιτάχυνσης και τεχνοτρονικής μεγαμηχανής, είτε μια λύση εναλλακτική. Που θα καταστρέψει την σοσιαλκαπιταλιστική συσσώρευση και θα απαξιώσει άχρηστους και καταστροφικούς παραγωγικούς μηχανισμούς. Και βέβαια θα αλλάξει το φαντασιακό του ανθρώπου, αντιστεκόμενη στην επεκτατική, εργαλειακή και χρησιμοθηρική ψυχοσύνθεση της εμπορευματικής κοινωνίας, έτσι όπως την ανέδειξε τόσο η δεξιά, όσο και η αριστερή «ανάγνωση» μιας εργαλειακής οπτικής του Διαφωτισμού και του δυτικού παραδείγματος» 

Εμείς, πάντως θα εξακολουθούμε να είμαστε με τον … δάσκαλο που κάνει και λάθη!

Δημήτρης Ναπ.Γ

Υ.Γ και για θέαμα και ακρόαμα..: Ζακ Ελλύλ, για την πλάνη της Τεχνικής!

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s