…στο στενάκι της Σουλίου! (1)

[ VIDEO : Ένα πρώτο ιστορικό μιας αναδρομής-διαδρομής, που ξεκινά από το 1964, τα Ιουλιανά, τον αντιφασιστικό/αντι-ιμπεριαλιστικό και μετέπειτα αντιχουντικό αγώνα, τα εργοστασιακά σωματεία, την εναλλακτική αριστερά και την οικολογία και ολοκληρώνεται με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το 1981].

14 ετών το 1982. Στο σκηνικό της πλατείας του Αγίου Παύλου αλλά και στο σχολείο, ήδη μιλούσαμε πια για τον…»χώρο». Μια λέξη, απροσδιόριστη ή μπερδεμένη – πάντα με τις αγιοπαυλίτικες επιρροές της γειτονιάς- αφού σ’αυτή συνυπήρχαν, ο απόηχος των φρικιών του ΄60 και του φοιτηταριού της χούντας και της μεταπολίτευσης, κάτι μισοθύμησες- από την προηγούμενη δεκαετία της παιδικότητας – για τις απεργίες στην Ιζόλα και στον Πίτσο, τον γιατρό Τσιρώνη, τις Ερυθρές Ταξιαρχίες και το περιοδικό «Ντέφι», του Ελληνιάδη.  Με τον κολλητό στο θρανίο, να μιλάμε κρυφά στο μάθημα, για τον Σαββόπουλο (φανατικοί σαββοπουλικοί, γάρ), ν’ανακαλύπτουμε τον Ηλία Πετρόπουλο και να μιλάμε για …κόκκορες, θέλοντας να προβοκάρουμε τον αγαπημένο Γυμνασιάρχη μας Πρωτοψάλτη, μπαμπά του αναρχικού Μιχάλη Πρωτοψάλτη, που έβγαζε τότε το περιοδικό, «Ο κόκορας που λαλεί στο σκοτάδι»! Να και κάτι μεγαλύτεροι να μιλούν για τον Άσιμο και ο αδερφός μου να διαβάζει εντυπωσιασμένος στα ΝΕΑ, για κάποιον Κάιν με τον μικρό του γιο και τον Σπάστη, την εφημερίδα του. Ο Μαρξ παρών με τον Βελουχιώτη και το ΕΑΜ, το δράμα της Κύπρου και τους αναρχικούς του ΄36. Γλυκό μπλέξιμο. Οι πρώτοι «αυτόνομοι» και ο Τζιμάκος, ο Πάμπλο και η ροκ μουσική μαζί με ρεμπέτικα και λαϊκά, αντάμα με την PLO του Αραφάτ! Και βέβαια το όνομα κάποιου …Καραμπελιά. Άρθρα στον Σχολιαστή και κάτι τίτλοι βιβλίων, σκόρπια στην αναζήτησή μου στον κόσμο. 

Η πρώτη γνωριμία μου με τον χώρο της Ρήξης, ήταν μάλλον δύσκολη. Βιβλία μάζευα, από δω κι από κει. 1983. Αποφάσισα ν’ανηφορίσω κατά τη Σόλωνος, στο στενάκι της Σουλίου, στο βιβλιοπωλείο «Κομμούνα»… Δήθεν, αδιάφορος στην αρχή, έκανα πως προσπέρασα τη βιτρίνα, μα ξαναγύρισα να κοιτάξω. Να μπω, να μη μπω; Μπλεγμένα, μέσα μου οι φήμες και οι θολές μου εντυπώσεις! φρικιά; εναλλακτικοί τι σημαίνει; ενάντια στην οικογένεια και τις παραδόσεις; ωχ!; νησάκια με ελευθεριάζουσες συμπεριφορές;Είναι έτσι ή δεν είναι; Ντρέπομαι, θέλω πολύ ή φοβάμαι κάτι; Μπράβο για την δήλωση με τον Μάλλιο. Βρε, μπας και τότε … και μπλέξω.; Ε, και δεν μπήκα! Γύρισα στο περίπτερο και αγόρασα τη Ρήξη…

Δημήτρης Ναπ.Γ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s